Ένα καθημερινό ερώτημα απο πολλές πελάτισες έιναι το πώς να παρακάμψουν διάφορες φάσεις τής προεργασίας απλουστέυοντας τήν όλη διαδικασία κερδίστοντας χρόνο και κόπο! ‘Ειναι γεγονός ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το νέο χρώμα κατευθείαν απάνω στο παλαιό, αλλά ποιό θα έιναι το αποτέλεσμα ;
Υπάρχουν πολλά άρθρα και σεμινάρια σχετικά με την βαφή επίπλων στο διαδίκτυο, προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει πολλά από αυτά για να βάψω έπιπλα.
Το σωστό έιναι να ακολουθήσουμε τήν όλη διαδικασία που απαιτείται κατά γράμμα για να έχουμε και ένα σωστό αποτέλεσμα, αποφέυγοντας να καταστρέψουμε το έπιπλο και την αξία του.
Πολλές βιαστικές και επιπόλαιες βαφές έχουν επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα με ξεφλουδίσματα, με πολύ κακά φινιρίσματα, καταστρέυοντας το έπιπλο κάνοντας απαραίτητη την επαναβαφή από ειδικό τεχνίτη.
Σήμερα λοιπόν, μοιράζομαι μαζί σας τής γνωσεις μου για να βάψετε τα έπιπλα σας με τον καλύτερο τρόπο για ένα τέλειο αποτέλεσμα!
1. Ξεκινήστε με τρίψιμο.
Συχνά θα βρείτε σεμινάρια στο διαδίκτυο που ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να τρίψετε το έπιπλο και υπάρχουν επίσης πολλά χρώματα (όπως τα χρώματα κιμωλίας) που υπόσχονται ότι δεν απαιτείται τρίψιμο. Αλλά, από όσα έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια, το τρίψιμο είναι απαραίτητο! Φροντίστε να ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρότζεκτ τρίβοντας τις επιφάνειες με γυαλόχαρτο 120 με 150-grit. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τριβείο με μεταβλητές ταχύτητες. Προσέξτε, ωστόσο, να μην χαράξετε την επιφάνεια, πρέπει μόνο να τις “αγριέψετε” για να πιάσει καλά το καινούργιο χρώμα.
2. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα.
Μόλις τρίψετε, φροντίστε να καθαρίζεται πολυ καλά τις επιφάνειες με νωπό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα και σκόνες.
3. Ασταρώστετο.
Έπειτα αστάρωστε εάν τα έπιπλα σας ειναι από laminate η λάκα και θέλετε να τα βάψετε με χρώματα κιμωλίας, η, βάψτε με το χρώμα κιμωλίας μια λεπτή στρώση για να δημιουργήσετε μία βάση αντι για το αστάρι. Εαν θέλετε να βάψετε με ριπόλινη νερού δεν χρεάζεται αστάρωμα. Ασταρώστε χρησιμοποιώντας ένα ρολό και χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να μπείτε σε δυσπρόσιτα σημεία. Αφήστε το αστάρι να στεγνώσει σύμφωνα με τις οδηγίες στο δοχείο του ασταριού. (Προσωπική μου άποψη ασταρώστε τα πάντα με αραιωμένο αστάρι).
4. Βάψτετο!
Τώρα ήρθε η ώρα για το βάψιμο! Εάν το έπιπλο που πρόκειται να βάψετε έχει μεγάλες επιφάνειες όπως ένα τραπέζι, ντουλάπι, βιβλιοθήκη κ.λ.π., τότε χρησιμοποιήστε έναν ρολό για να εφαρμόσετε 3 - 4 στρώσεις χρώμα και ένα πινέλο για τις περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να φτάσει το ρολό. Αφήστε κάθε στρώση χρώματος να στεγνώσει εντελώς πρίν εφαρμόσετε το επόμενο στρώμα. Προσοχη! Εάν εφαρμόσετε μια στρώση χρώματος σε μία υγρή επιφάνεια, θα σηκώσετε την πρώτη στρώση χρώματος! Εάν το αντικείμενο που θέλετε να βάψετε είναι μικρότερο όπως ένα τραπεζάκι, μία καρέκλα, σκαμνί κ.λπ. τότε μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο ακολουθώντας τη διαδικασία όπως και με τον ρολό. Οτάν το έπιπλο έχει στεγνώσει πρέπει να αφαιρέσετε κάθε ίχνος χνούδι και σκόνη πριν εφαρμόσετε το βερνίκι στο επόμενο βήμα.
5. Προστατεύστετο.
Τώρα μπορείτε να προστατεύσετε τo έπιπλo σας με διάφανο κερί ή βερνίκι.
Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τά διάφορα κερία και βερνίκια και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.
Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ Πώς να προστατεύσετε τα βαμμένα έπιπλα σας! Βερνίκι έναντι κεριού
Ευχαριστώ πολύ,
και σας έυχομαι καλό βάψιμο!
Fiona’s Craft Emporium
No comments:
Post a Comment