Monday 18 January 2021

Πώς να προστατεύσετε τα βαμμένα έπιπλα σας! Βερνίκι έναντι κεριού

 

Λοιπόν το έκανες, έβαψες αυτό το μικρό τραπεζάκι που βρήκες στο δρόμο. Χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι περίμενες, κατάφερες να βάψεις μόνο το τραπεζάκι και όχι άλλα αντικείμενα γύρο, γύρο σου και η γάτα σου δεν περπάτησε σε όλη τη φρεσκοβαμμένη επιφάνεια και πολύ σωστά αισθάνεσε πολύ περήφανη για τον εαυτό σου. Το τραπεζάκι φαίνεται υπέροχο, αλλά τώρα τι κάνεις; Πώς προστατεύετε το έργο σου; Το τι ειδός χρώματος που χρησιμοποιήσες είναι η πρώτη ένδειξη για ποιό προστατευτικό φινίρισμα  θα χρησιμοποιήσεις. Η δεύτερη ένδειξη είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έπιπλα.

Επιτρέψτε με λοιπόν να σας δώσω μερικές πληροφορίες που απόκτησα μετα από αρκετά χρόνια εμπειρίας στις βαφές επίπλων! Σήμερα θα μιλήσουμε για τα βερνίκια!

Για εσωτερική χρήση έχετε τη δυνατότητα να σφραγίζετε το επιπλό σας με βερνίκι με βάση το νερό (πολυακρυλικό), βερνίκι με βάση το λάδι (πολυουρεθάνη) ή διαφάνο κερί.

Τα χρώματα κιμωλίας ή ριπολίνη νερόυ είναι τα πιο δημοφιλής χρώματα για τη βαφή επίπλων αυτή τη στιγμή και τα πολυακρυλικά βερνίκια με βάση το νερό ειναι πολυ καλά για αυτούς τους τύπους χρωμάτων.

Για εξωτερική χρήση ειναι καλύτερα να σφραγίζετε το επιπλό σας με βερνίκι με βάση το λάδι (πολυουρεθάνη).

• Τι είναι το πολυακρυλικό;

Το πολυακρυλικό είναι ένα βερνίκι νερού που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιφάνειες της οποιες ειναι βαμμένες με χρώματα με βάση το νερό. Διατίθεται σε ματ, σατέν και γυαλιστερό φινίρισμα. Πινέλα, ρολά κ.λ.π. και τυχόν διαρροές μπορούν να καθαριστούν εύκολα με νερό. Ένα πολυακρυλικό βερνίκι είναι ιδανικό για το τραπεζάκι εάν προορίζεται για τραπεζάκι σαλονιού, το φινίρισμα αντεχει τον καθαρισμό. Απλώστε 2 - 4 ελαφριές στρώσεις με συνθετικό πινέλο ή ρολό. Αφήστε το βερνίκι να στεγνώσει καλά και τρίψτε με πολύ λεπτό γυαλόχαρτο ανάμεσα τα στρώματα.

• Πολυακρυλική περίληψη:

- Με βάση το νερό

- Γρήγορο στέγνωμα

- Ματ, σατέν και γυαλιστερό φινίρισμα

- Να χρησιμοποιείται σε επιφάνειες βαμμένες με χρώματα με βάση το νερό

 -Το πολυακρυλικό στεγνώνει πολύ γρήγορα και σφραγίζει γρήγορα.

Τα περισσότερα έργα θα είναι έτοιμα για κανονική χρήση σε 24 ώρες. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της ετικέτας για το προϊόν που χρησιμοποιείτε.

Βήμα 1.

Ανακατέψτε το βερνίκι καλά πρίν και  κατά τη χρήση. Ποτέ μην ανακινείτε το δοχείο, η ανακίνηση θα προκαλέσει φυσαλίδες.

Βήμα 2.

Τα περισσότερα διάφανα βερνίκια εφαρμόζονται με πινέλο ή ρολο ακολουθώντας τα “νερά” του ξύλου. Απλώστε λεπτές στρώσεις. Τα παχιά στρώματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν.

Βήμα 3.

Αφού στεγνώσει, τρίψτε ελαφρά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη σκόνη λείανσης και εφαρμόστε ένα δεύτερο χέρι. Για πρόσθετη ανθεκτικότητα, μπορεί να εφαρμοστεί ένα τρίτο και εάν θέλετε και τέταρτο χέρι.

• Τι είναι η πολυουρεθάνη;

Η πολυουρεθάνη είναι ένα στεγανοποιητικό που παρέχει εξαιρετική ανθεκτικότητα σε ξύλο και βαμμένες επιφάνειες και διατίθεται τόσο ως στεγανοποιητικό με βάση το νερό όσο και ως στεγανοποιητικό με βάση το λάδι. Η πολυουρεθάνη είναι πολύ πιο ανθεκτική από το πολυακρυλικό.

Περίληψη πολυουρεθάνης:

- Με βάση το νερό ή με βάση το λάδι

- στεγνονη αργά

- Ματ, σατέν και γυαλιστερό φινίρισμα

- Πολύ ισχυρό προστασία

Πότε να χρησιμοποιείτε πολυουρεθάνη;

·        Πολυουρεθάνη με βάση το νερό:

- Ιδανικό για εσωτερικές επιφάνειες

·        Πολυουρεθάνη με βάση το λάδι:

- Εσωτερικές ή εξωτερικές επιφάνειες

- Είδη υψηλής χρήσης

- Περιοχές που βρέχονται

Πώς να εφαρμόσετε πολυουρεθάνη με βαση το λαδι:

Βήμα 1.

Ανακατέψτε, μην ανακινείτε, το δοχείο της πολυουρεθάνης. Το κούνημα δημιουργεί φυσαλίδες. Ενώ ανακατεύετε, αν παρατηρήσετε ότι η πολυουρεθάνη έχει υπερβολικά παχιά σύσταση, αραιώστε με νέφτη.

Βήμα 2.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο με φυσική τρίχα, απλώστε την πρώτη στρώση βερνίκι πολυουρεθάνης με μεγάλες ευρείες πινελιές. Απλώστε ομοιόμορφα την πολυουρεθάνη στην επιφάνεια, διατηρήστε την εφαρμογή λεπτή και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς (24 ώρες).

Βήμα 3.

Έχοντας αφήσει αρκετό χρόνο στεγνώματος, δοκιμάστε να δείτε αν το πρώτο στρώμα είναι στεγνό. Εάν η πολυουρεθάνη παραμείνει υγρή περιμένετε. Μόλις είστε βέβαιοι ότι η επιφάνεια είναι στεγνή, αφαιρέστε τυχόν σκόνη που μπορεί να έχει κολλήσει στην επιφάνεια κατά τη διαδικασία στεγνώματος. 

Βήμα 4.

Εφαρμόστε το δεύτερο χερι, όπως κάνατε το πρώτο.

Βήμα 5.

Μόλις στεγνώσει η δεύτερη στρώση, τρίψτε ή αφαιρέστε τυχόν ατέλειες. Με πολλές πολυουρεθάνες με βάση το λάδι, δύο στρώσεις θα είναι αρκετές.

Τώρα μπορείτε να απολαύσετε το μικρό σας τραπεζάκι!

Μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο μου Πώς να βάψετε τα επιπλά σας όσο καλύτερα γίνεται!

Στο επόμενο άρθρο μου θα μιλήσουμε για τους διαφορετικούς τύπους κεριών και τον τρόπο χρήσης τους.

No comments:

Post a Comment