Monday 15 February 2021

Πώς να προστατεύσετε τα βαμμένα έπιπλα σας! Κερί vs βερνίκι.

 

 

Στο προηγούμενο άρθρο μου Πώς να προστατεύσετε τα βαμμένα έπιπλα σας! Βερνίκι έναντι κεριού Μίλησα για το πώς να σφραγίσετε και να προστατέψετε αυτό το μικρό τραπεζάκι που σώσατε από τα σκουπίδια και βάψατε τόσο όμορφα. Ανέφερα όλους τους διαφορετικούς τύπους βερνικιών και πώς να τα χρησιμοποίσετε. Λοιπόν, σήμερα θα μιλήσουμε για τους διαφορετικούς τύπους κεριών επίπλων και πώς να τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

Η εφαρμογή κεριού στα έπιπλα είναι πλέον πιο δημοφιλής από ποτέ. Το κερί είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το βερνίκι για τη στεγανοποίηση και την προστασία των βαμμένων επίπλων σας. Το κερί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξετε το χρώμα ενός επίπλου και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε διαφορετικές πατίνες καθιστώντας το έπιπλο σας μοναδικό. Γι 'αυτό τα κεριά επίπλων είναι τόσο δημοφιλή!

Ωστόσο, προτού αποφασίσετε ότι θέλετε να κερώσετε το επιπλό σας, επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό το δελεαστικό δοχείο κεριού πρώτα, ώστε να είστε σίγουροι ότι το κερί είναι πραγματικά για σας αντί για το βερνίκι.

Όταν ένα έπιπλο είναι κερωμένο τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανένα άλλο προϊόν απάνο στο κερί, οπότε αν αποφασίσετε ότι θέλετε να βάψετε ξανά το έπιπλο ή αντί για κερί θέλετε να το βερνικώσετε θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε όλο το κερί τρίβοντας το έπιπλο μέχρι την μπογιά.

Μιλώ από εμπειρία, είχα βάψει ένα κρεβάτι με χρώμα κιμωλίας και μετά το κέρωσα. Ωστόσο, το κρεβάτι δεν πουλήθκε και ήθελα να αλλάξω το στύλ του κρεβατιού βάφοντας ρίγες, οπότε έπρεπε να τρίψω όλο το κερί κάτι που με πήρε αρκετό καιρό και πολύ κόπο! Ευτυχώς το κρεβάτι δεν ήταν περίτεχνο, οπότε ήταν αρκετά εύκολο να τρίψω το κερί. Στη συνέχεια, το καθάρισα καλά και το έβαψα και μετά το κέρωσα ξανά, καθώς μου άρεσε πολυ το φινίρισμα του κεριού στο κρεβάτι.

Η προστατευτική ποιότητα του διάφανου κεριού δεν συγκρίνεται με τα βερνίκια με βάση το νερό.

Εάν βάφετε ένα έπιπλο, όπως τραπεζαρία, τραπεζάκι του καφέ, ντουλάπια κουζίνας κ.λ.π., θα χρειαστείτε ανθεκτικότητα και αυτό γίνεται με βερνίκι πολυακρυλικής ή πολυουρεθάνης (για τα οποία μίλησα στο προηγούμενο άρθρο μου). Τα βερνίκια πολυακρυλικής και πολυουρεθάνης προστατεύουν το χρώμα καθώς το βερνίκι κάθεται πάνω του, ενώ το κερί δεν θα είναι τόσο ανθεκτικό, αφού απορροφάται στο χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξανά κερώσετε κάθε 6 μήνες περίπου.

Εάν το έπιπλο σας είναι ένα ειδικο κομμάτι οπου θέλετε μία συγκεκριμένη φινίρισμα, το κερί μπορεί να είναι η μόνη σας επιλογή. Τα φινιρίσματα αντικέ, παλαιωμένα ή ματ απαιτούν κερί για να επιτύχουν αυτά τα φινιρίσματα.

Έτσι, εδώ θα αναφέρω τους διάφορους τύπους κεριών που διατίθενται στην αγορά:

  • Διάφανο κερί: 

Το διάφανο κερί είναι απαραίτητο όταν θέλετε να σφραγίσετε τα βαμμένα έπιπλα σας με κερί, δημιουργεί ενα φράγμα που σφραγίζει το χρώμα και το καθιστά αδιάβροχο προστατεύοντάς το έτσι από διαρροές, βρωμιά και γρατζουνιές. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, το διάφανο κερί χρησιμοποιείται καλύτερα σε έπιπλα χαμηλής χρήσης. Αν λοιπόν αυτό το μικρό τραπεζάκι που μόλις βάψατε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως τραπεζάκι του καφέ, τότε το σφράγισμα με κερί μπορεί να μην είναι αρκετό, το ζεστό φλιτζάνι καφέ σας θα μπορούσε να λιώσει το κερί δημιουργώντας ένα άνισο φινίρισμα. Φυσικά η απάντηση σε αυτό είναι να έχετε πολλά σουβέρ!

Το διάφανο κερί θα αλλάξει ελαφρώς το χρώμα της βαφής σας. Λάβετε υπόψη ότι το κερί απορροφάται στο χρώμα, οπότε για να διατηρήσετε τα έπιπλα σας αδιάβροχα θα πρέπει να εφαρμόσετε ξανά το κερί.

  • Πώς να εφαρμόσετε σωστά το διάφανο κερί επίπλων:

1. Καθαρίστε την επιφάνεια:

Βεβαιωθείτε ότι τις επιφανειες είναι εντελώς καθαρές πριν εφαρμόσετε το κερί. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί και σκουπίστε καλά το έπιπλο και αφήστε το να στεγνώσει.

2. Απλώστε το κερί με πινέλο για κερι ή με ένα πανάκι:

Χρησιμοποιώ ενα πινέλο για κερί και χρησιμοποιώ επίσης παλιά μπλουζάκια για να εφαρμόσω και να τρίψω το κερί. Τα μπλουζάκια είναι τέλεια, καθώς δεν έχουν ίνες που μπορούν να κολλήσουν στο κερί. Συνήθως εφαρμόζω το κέρι με κυκλική κίνηση, αλλά μπορείτε να εφαρμόσετε το κερί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

3. Απλώστε λεπτές στρώσεις

Συνήθως εφαρμόζω το διάφανο κερί σε δύο λεπτές στρώσεις. Εφαρμόζω το πρώτο στρώμα και περιμένω να στεγνώσει και να απορροφηθεί στο χρώμα, αυτό μπορεί να χρειαστεί από 10 έως 30 λεπτά για να στεγνώσει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες δωματίου και μετά εφαρμόζω το δεύτερο στρώμα. Το κερί θα έχει ελαφρώς θολό εμφάνιση όταν στεγνώσει.

 Ένα παχύ στρώμα κεριού αργει πολυ να στεγνώσει και θα κολάι για περισσότερο χρόνο. Εάν έχετε εφαρμόσει πάρα πολύ κερί, μπορείτε να σκουπίσετε την περίσσεια με ένα πανί. Εάν το έπιπλο που θα κερώσετε είναι μεγάλο, μπορείτε να κερώσετε και να τρίψετε σε τμήματα.

4. Τρίψτε το κερί

Μόλις στεγνώσει η δεύτερη στρώση κεριού, πάρτε ένα καθαρό πανί και τρίψτε το κερί μέχρι να πάρει την πανέμορφη λάμψη που θα σας δίνει μόνο το κερί. Όσο περισσότερο παραμένει το κερί, τόσο πιο σκλυρό γίνεται, το κερί είναι σαν το χρώμα, σκληραίνει με το χρόνο.

** Σημαντικό - Πριν χρησιμοποιήσετε τους άλλους τύπους κεριών που αναφέρω παρακάτω, πρέπει πρώτα να σφραγίσετε το έπιπλο σας με διάφανο κερί!

  • Λευκό κερί:

Το λευκό κερί μπορεί να δημιουργήσει ένα υπέροχο white washed ή beachy αποτέλεσμα σε ξύλο ή στο χρώμα ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να τονίσετε τα περίτεχνα μέρη του επίπλου και ειδικές περιοχές όπως τις άκρες του επίπλου, αλλα όχι για μια προστατευτική επίστρωση για το έπιπλο σας, οπότε φροντίστε να σφραγίσετε πρώτα το έπιπλο με διάφανο κερί.

  • Σκούρο κερί:

Το σκούρο κερί χρησιμοποιείται για να παλαίωσει το έπιπλο. Με τη σωστή εφαρμογή, το σκούρο κερί μπορεί να κάνει το έπιπλο να φαίνεται παλιό η αντίκε και δίνει βάθος στο χρώμα. Το σκούρο κερί φαίνεται επίσης υπέροχο σε μαύρο χρώμα. Το σκουρο κερί μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε μπορεί να μαζέψει βρωμιά όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του σκουρού κεριού; καφέ κερί, μαύρο κερί και αντικέ κερί. Μία προειδοποιητική λέξη, χρησιμοποιήστε προσεκτικά τα σκούρα κεριά, μπορεί να κάνει το έπιπλο σας να φαίνεται βρώμικο αντί να σας δώσει αυτό το παλαιό εφέ που θέλετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε σφραγίσει πρώτα το έπιπλο σας με διάφανο κερί.

  • Χρωματιστά κεριά:

Τα χρωματιστά κεριά είναι υπέροχα για να τονίσετε το έπιπλο σας και μπορούν πραγματικά να δώσουν στο έπιπλο αυτό το WOW factor και να το κανει εντυπωσιακό. Ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε περισσότερο βάθος στο χρώμα που χρησιμοποιήσατε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα χρωματιστό κερί στον ίδιο τόνο με την βαφή που χρησιμοποιήσατε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σφραγίσει πρώτα το έπιπλο σας με διαάφανο κερί.

Ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε το άρθρο μου και αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλώ γράψτε τις στα παρακάτω σχόλια και θα επικοινωνήσω μαζί σας.  

Μπορείτε να δείτε τη γκάμα των κεριών που παρέχουμε εδώ Κεριά




No comments:

Post a Comment